Zoeken naar een dealer

Simpelweg de eerste vier cijfers van uw postcode invullen en wij tonen u een dealer bij u in de buurt.

Zorginstelling Het Laar Tilburg kiest voor gebruiksvriendelijk ENiQ elektronisch toegangsbeheer

Gebruiksvriendelijk voor bewoners en medewerkers, eenvoudig te beheren door de organisatie, in noodgevallen mechanisch te overrulen door verzorgers: in Tilburg zetten wij de wensen van zorginstelling Het Laar om in een grootschalig en flexibel elektronisch ENiQ sluitsysteem. Op maat voor alle gebruikers, offline en met data on card. Frank Maas, manager huisvesting van Het Laar: “Voor ons zijn flexibiliteit en veiligheid in het toegangsbeheer belangrijk. Met dit DOM-systeem kunnen we tags eenvoudig omprogrammeren en snel inspelen op alle veranderingen en fluctuaties in onze zorginstelling.”

Een grote zorginstelling waar alles onder één dak te vinden is, zo omschrijft manager huisvesting Frank Maas Het Laar in Tilburg: “In het Laar wonen 360 ouderen in 310 appartementen. Deze bewoners bieden we goede voorzieningen voor zelfstandig wonen en wonen met zorg, en we leveren psychogeriatische en somatische verpleeghuiszorg.”
Die zorg ontvangen de bewoners van Het Laar van 190 fulltime medewerkers en 150 vrijwilligers. Alles vanuit de visie dat het in Het Laar in de eerste plaats om goed wonen draait, aldus Maas: “Alle bewoners hebben een eigen appartement achter een eigen huisdeur danwel adres.” Het Laar vervult ook een rol voor ouderen en anderen in de nabije omgeving. Frank Maas: “We bieden dagverzorging voor de wijk en we faciliteren een opleiding van Prinsheerlijk voor jongeren met ernstige leerproblemen.”

Grootschalig en flexibel

Het openen en sluiten van deuren, dat gaat bij Het Laar sinds kort met een elektronisch ENiQ toegangsbeheersysteem. Dat wordt in Het Laar gebruikt door alle 360 bewoners en alle 340 medewerkers in de drie gebouwen van de zorginstelling – in de huur- en serviceflat met overwegend zelfstandig wonende senioren en ouderen die vertrouwen op zorg, in het gebouw waar Het Laar psychogeriatrische zorg levert en in het pand voor somatische zorg.

Geleverd werd het DOM systeem door dealer DESTIL/Wiek de Laat. Field Manager Jan Klarenbeek van DESTIL/Wiek de Laat vat het DOM toegangsbeheersysteem voor de zorginstelling in een paar woorden samen: “ENiQ in Het Laar is grootschalig en tegelijk flexibel, veilig en tegelijk gebruiksvriendelijk. Het werkt offline met data on card en bestaat uit 350 stuks DOM Guardian elektronisch deurbeslag, één HiSec en Compact AccessManager, acht ITT wandterminals en voor bewoners en personeel zo'n 1.200 DOM tags. Bewoners hebben meerdere tags in hun bezit.”

Veilig, eenvoudig en snel

Elektronisch toegangsbeheer was voor Frank Maas en zijn collega's van Het Laar geen terra incognita: “Onze zorginstelling werkt al sinds 2001 met elektronisch toegangsbeheer. Dat betekent onder aan de streep gewoon minder werk en minder kosten dan het instandhouden van een mechanisch systeem. In Het Laar hadden we beslag en cilinders van een andere leverancier, een systeem dat na anderhalf decennium aan het einde van zijn technische levensduur was gekomen. We kampten met storingen, het systeem was onvoldoende gebruiksvriendelijk en voldeed niet meer aan onze eisen.”
Reden voor Het Laar om op zoek te gaan naar een nieuw elektronisch toegangsbeheersysteem. Frank Maas: “We hebben goed gekeken naar de ontwikkelingen op dit gebied en naar de nieuwe mogelijkheden die elektronisch toegangsbeheer tegenwoordig biedt. Een voorbeeld: in het oude systeem moest voor een autorisatie de sleutel worden afgegeven en ook voor veranderingen moest hij worden ingeleverd. Dat kan tegenwoordig veel eenvoudiger. Voor ons zijn flexibiliteit en veiligheid in het toegangsbeheer belangrijk. We zochten om te beginnen een systeem waarmee we tags eenvoudig en snel konden omprogrammeren – om in te spelen op alle veranderingen, fluctuaties en wijzigingen in onze zorginstelling. DOM ENiQ Access Management software biedt ons die ruimte. We kunnen nu bijvoorbeeld vooruit werken met autorisaties, tags autoriseren op een datum in de toekomst. Bij verlies van tags biedt het DOM systeem bovendien een opvolgtransponder om die tags automatisch te blokkeren. Ook kunnen we de toegang op een dag waar nodig in tijd beperken.”

Updaten aan de receptie

Het DOM Guardian deurbeslag is geplaatst bij alle appartementen, bij de kantoren en op alle zusterposten, waar verpleegsters en verplegers de patiëntenadministratie inzien en overleggen. Jan Klarenbeek: “Autorisaties worden vergeven bij de HiSec en Compact AccessManager bij de receptie. Bij dit eerste contact kan iedere gebruiker zijn tag updaten.”

Daarnaast zijn op nagenoeg alle afdelingsdeuren ITT wandlezers te vinden – die verzorgen de toegang tot de individuele afdelingen. Klarenbeek: “Ook die autorisaties programmeert Het Laar zelf. En de afdelingsdeuren zijn uitgerust met radardetectie; dankzij een automatische draaideurautomaat gaan ze vanzelf open als iemand binnen een bepaalde afstand van de deur komt.”

Mechanisch overrulen

Het Laar wenste ook een systeem dat verzorgers de ruimte biedt om mechanisch te overrulen. Frank Maas: “Onze verzorgers moeten altijd naar binnen kunnen. Die extra veiligheid, bij de zorgwoningen in de zwaardere zorg, is voor ons een belangrijke dubbele zekerheid. Datzelfde geldt voor de brandweer. Ook die heeft een mechanische sleutel.”

Het Laar koppelde de overstap naar het ENiQ toegangsbeheersysteem aan een geplande modernisering van de huur- en serviceflat. Frank Maas: “De flat werd in 2000 al eens gerevitaliseerd. Kortgeleden is de flat nog eens gemoderniseerd, in de vorm van een renovatie met onder andere de aanpak van keukens en badkamers en nieuwe woonvoorzieningen voor de doelgroep, zoals drempelloze toegang, brede deuren voor rolstoel- en beddentoegang, schuifdeuren – en een voordeur met ENiQ Guardian elektronisch deurbeslag van DOM.

Snelle implementatie

Bij vier appartementen op een intensieve verpleegzorg afdeling draaide Het Laar een pilot van enkele maanden met het ENiQ systeem in combinatie met het Guardian digitale deurbeslag. Maas: “Dat verliep vlekkeloos. Daarna maakten we de overstap naar het nieuwe systeem. Dat ging snel: bij de renovatie zijn per bouwlaag één op één de nieuwe sloten geplaatst.”
Jan Klarenbeek: “De bewoners waren kort uit hun woning, dan werden de sloten uitgewisseld. En alle beslagen gingen van DOM eerst naar Wiek de Laat en werden daar voorgeprogrammeerd. Dus ter plaatse in de zorginstelling hoefde niets meer te worden geprogrammeerd.”

Zien, voelen, leren

Alle medewerkers kregen een instructie over het nieuwe elektronische ENiQ systeem. Speciaal voor de bewoners bedacht DESTIL/Wiek de Laat een manier om ook hen vertrouwd te maken met het nieuwe elektronische toegangsbeheersysteem. Jan Klarenbeek: “We creëerden een fictieve deur, in de vorm van een monsterblok met daarop het nieuwe beslag. Dat heeft anderhalve maand bij de receptie gestaan. Bewoners konden daar voelen, zien en leren wat het nieuwe beslag doet. Dat 'deur dicht' ook betekent dat de deur op slot zit. Dat aan de voorzijde een kruk zit in plaats van een knop; een hele verandering. Met het monsterblok kwam het besef en de bewustwording van de bewoners, daar leerden ze het systeem kennen.”

Extra wensen

Ondertussen hebben alle partijen achttien maanden praktijkervaring met de oplossingen van DOM  DOM ENiQ Guardian. Frank Maas: “Er zijn hier heel wat ouderen met een eigen mening. Over het algemeen vindt men het heel gemakkelijk. Ook de medewerkers zijn tevreden over het systeem, maar ook over de implementatie ervan.”
En waar nog wat te wensen overbleef, levert DOM in Tilburg aanvullend maatwerk, onderstreept Jan Klarenbeek: “DOM maakte voor het Laar eerder al een firmwareupdate om de deuren individueel te kunnen programmeren en niet alleen per groep – een uitdrukkelijke wens van Het Laar. Momenteel maakt men voor Het Laar het handheld uitlezen van de sloten mogelijk.”
Frank Maas: “Door onze ervaring met elektronisch toegangsbeheer konden we DOM goed informeren over wat we wilden. Bijvoorbeeld sloten uitlezen met een handheld apparaat, als alternatief voor de laptop waarmee dat voorheen gebeurde. Handheld is veel gebruiksvriendelijker. Ook die wens zet DOM momenteel voor ons om.”

Download Whitepaper Het Laar Tilburg

Toegepaste DOM producten