Zoeken naar een dealer

Simpelweg de eerste vier cijfers van uw postcode invullen en wij tonen u een dealer bij u in de buurt.

Optimale veiligheid en gebruiksgemak voor uniek woonconcept QM STUDIOS met mechanische DOM oplossing

Een sluitplan maken voor 195 appartementen in drie weken tijd, meer dan 400 cilinders leveren in drie dagen tijd: bij de oplevering van QM STUDIOS zat de vaart er goed in, afgelopen zomer. Vlak voor de bouwvak rondde Simone Baggerman van Mastermate het sluitplan voor dit Haagse wooncomplex af. Meteen daarop leverde DOM in drie werkdagen tijd alle 427 mechanische RS Sigma cilinders aan. Werkvoorbereider Rob Engelhard van Adriaan van Erk Bouw werd aangenaam verrast: “DOM leverde elke cilinder keurig in een eigen zakje, compleet met alle schroefjes èn met een stikkertje waarop stond voor welk huisnummer de cilinder was. Dat kennen we ook anders.”

Wie jong is en woonruimte zoekt, kan in Den Haag sinds kort terecht bij QM STUDIOS. Het woongebouw in de levendige wijk Bezuidenhout, vlakbij het bruisende centrum van Den Haag, telt maar liefst 195 appartementen en studio's, van 23 tot 69 vierkante meter groot - bedoeld voor studenten, maar ook starters en expats kunnen er terecht. De appartementen zijn ondergebracht in het voormalige kantoorgebouw van het Ministerie van Defensie, op de hoek van de Theresiastraat en de Koningin Marialaan. In 2016 en 2017 renoveerde Adriaan van Erk Bouw het pand op eigen risico en in eigen regie – zonder investeerder –  en gaf het een tweede leven als woongebouw. 

Woonhotel

Rob Engelhard typeert QM STUDIOS als 'woonhotel'. Engelhard was namens Adriaan van Erk Bouw als werkvoorbereider betrokken bij de transformatie van het voormalige Defensiekantoor: “Bijzonder aan QM STUDIOS is, dat bewoners naast hun eigen woonruimte beschikken over allerlei gemeenschappelijke faciliteiten. Het gebouw heeft grote algemene ruimtes, waskamers, een fietsenstalling en een fitnessruimte.” Wie wil, kan bij zijn studio of appartement zelfs een parkeerplaats huren. En in QM STUDIOS is altijd een beheerder aanwezig om bewoners een helpende hand te bieden. Rob Engelhard: “Bewoners hebben ook de mogelijkheid om hun woning te laten schoonmaken, en er is een boodschappen-service.”  Het beheer van QM STUDIOS wordt gedaan door Holland2Stay. Engelhard: “Zij bieden de studio's gestoffeerd aan, met standaard natte cel en keuken.”

Superlocatie

Een superlocatie om te wonen, zegt Simone Baggerman van Mastermate over QM STUDIOS. Baggerman leverde Adriaan van Erk Bouw tijdens de bouw een voorstel voor een sluitplan voor het woongebouw. Baggerman: “Adriaan van Erk Bouw wilde een mechanisch sluitplan voor de 195 studio's en appartementen, die te bereiken zijn via drie separate entrees: één voor de woningen in de laagbouw, één voor de hoogbouw en één voor de toplagen met penthouses. Daarnaast verlangde de ontwikkelaar dat we een aantal van de gemeenschappelijke faciliteiten in het gebouw opnamen in het sluitplan, zoals de fietsenkelder, de liftbediening, de wasruimte en de fitnessruimte.”

Van twee sleutels naar één

Het sluitplan werd aangepast, toen zich tijdens de bouw een investeerder aandiende voor het voormalige defensiekantoor. Een investeerder met aanvullende eisen ten aanzien van het toegangsbeheer. Rob Engelhard: “In het eerste sluitplan had iedere huurder twee sleutels : één voor de eigen entree en één voor de woning. De koper wilde echter een sluitplan over alle cilinders – met voor iedere huurder één sleutel voor de eigen woningdeur, de eigen entree en voor de algemene voorzieningen. Dat is complexer en duurder, maar wel beter beheerbaar en gebruiksvriendelijker: de bewoners kunnen alles af met één enkele sleutel.”

Moedersleutel voor de beheerder

In het nieuwe sluitplan kreeg de gebouwbeheerder via een moedersleutel toegang tot alle woningen. Rob Engelhard: “Zo kan de beheerder de diensten leveren die binnen het concept van QM STUDIOS worden aangeboden: schoonmaak van de woning, boodschappendienst en eventueel woning-onderhoud.” De bewoners gaven in hun huurcontract hun akkoord voor deze constructie. Engelhard “Tachtig procent van de huidige huurders is student en heeft geen bezwaar als er in hun afwezigheid in hun appartement of studio iets gedaan moet worden aan service of onderhoud. Twintig procent staat daar anders in: met die mensen wordt steeds een afspraak gemaakt, zodat ze thuis zijn als de beheerder of een monteur voor de deur staat.”

Hier past een mechanische oplossing

In QM STUDIOS zijn 427 DOM RS Sigma cilinders gemonteerd. Deze mechanische cilinders hebben zes massieve stiftvergrendelingen en zijdelingse profielstiften die het nagenoeg onmogelijk maken om de profielcilinder onbevoegd te openen. DOM RS Sigma cilinders worden standaard geleverd met SKG2 en optioneel met SKG3 veiligheidskeurmerk. Deuren met verschillende veiligheidsklasse zoals SKG2 en SKG3 zijn met DOM RS Sigma cilinders in een sluitplan vrij te combineren. In QM STUDIOS zijn uitsluitend SKG 2 cilinders toegepast, aangezien alle woningdeuren zich binnen bevinden en er dus meer sociale controle en minder kans op inbraak is. SKG3 wordt vooral toegepast op buitendeuren waar een langere inbraakwerendheid gevraagd is.

GHS? DOM RS Sigma!

Simone Baggerman typeert het definitieve sluitplan als relatief eenvoudig: “QM STUDIOS is geen complex project. De rechten van de bewoners zijn duidelijk gegroepeerd. Hier past een mechanische oplossing. Bovendien is het een renovatieproject: veel van het bestaande gebouw bleef overeind. Een elektronisch toegangssysteem, met bekabeling maar ook met batterij, is dan kostbaar.” Baggerman raadde DOM aan als leverancier van de mechanische cilinders: “Omdat het hier een GHS-systeem (generaal-hoofdsleutel-systeem) betreft, kwam ik automatisch uit bij de RS Sigma cilinders van DOM. Het product leent zich uitstekend voor de functionele invulling van dit sluitplan en is prijstechnisch het voordeligst. En ook de bescherming tegen het kopiëren van sleutels was een goede reden om voor DOM RS Sigma te kiezen.”

427 cilinders in drie dagen

Bovendien: er was haast bij. En dan is DOM een goede en betrouwbare partij, aldus Baggerman: “We hebben al jarenlang ervaring met DOM, het loopt altijd goed, ook onder druk. Van sluitplanvoorstel naar gewijzigde eindoplossing en levering: het hele traject nam niet meer dan drie weken in beslag. DOM leverde met spoed, in een drukke periode, net voor de bouwvak. In drie dagen tijd lagen de cilinders bij Rob.”

Het inmeten van de cilinders nam Baggerman in eigen hand: “Ik doe dat liever zelf, want vaak is het in de praktijk vaak toch net even anders. Niet iedereen meet netjes vanaf het hart van het slot. Opvallend is dat in dit project niet één foute cilinder is geleverd . Dat is in de bouw vandaag de dag een zeldzaamheid. Het moet tegenwoordig allemaal snel snel en dan zijn fouten gauw gemaakt. In dit project heeft de aannemer zijn huiswerk goed gedaan, wij hebben ons huiswerk goed gedaan en DOM heeft goed geproduceerd.”

Ook Rob Engelhard is tevreden met de service van Mastermate en de afwikkeling door DOM: “Het werkt goed met DOM. DOM leverde elke cilinder keurig in een eigen zakje, compleet met alle schroefjes èn met een stikkertje waarop stond voor welk huisnummer de cilinder was. Dat kennen we ook wel anders.”

Download Whitepaper QM Studios Den Haag

 

 

Toegepaste DOM producten