Zoeken naar een dealer

Simpelweg de eerste vier cijfers van uw postcode invullen en wij tonen u een dealer bij u in de buurt.

Grootschalig ENiQ toegangscontrolesysteem voor Universiteit Twente

480 elektronische ENiQ Guardian deurbeslagen, negen elektronische cilinders, negen wandterminals en als sleutel de bestaande medewerkers- en studentenkaarten: voor de Faculteit Engineering Technology van de Universiteit Twente (UT) bouwde DOM een grootschalig elektronisch toegangscontrolesysteem. Op maat, met als kernbegrippen: decentraal beheer, flexibiliteit, data-on-card. Het decentrale beheer zorgt voor een optimale regie, stelt Tyrone Klaver van de UT: “De zelfredzaamheid is groot en we kunnen snel schakelen.” En, heel belangrijk: de diefstallen die de faculteit in zijn 'mechanische dagen' plaagden, zijn verleden tijd.

Zelfredzaamheid groot dankzij ENiQ-systeem

Het elektronische ENiQ-systeem van DOM vervangt een mechanisch sluitplan. Job Saathof is als Contractmanager Bouw bij de Universiteit Twente de opdrachtgever voor het elektronische toeganscontrolesysteem van DOM: “Dat mechanische systeem stamde nog uit de jaren zestig. Het sleutelplan was volledig ontploft.”

“Niet alleen waren veel sleutels verloren en gestolen, er waren zelfs lopers in omloop. Je kunt je voorstellen wat dat voor de toegangscontrole betekent. En het sleutelpatent was verlopen. Iedereen kon bij de sleutelmaker een kopie laten maken van sleutels die de Faculteit Engineering Technology (ET) aan zijn deuren gebruikte.” Dat alles leidde aan de faculteit niet alleen tot erg veel diefstallen van onder andere laptops en telefoons.
Inmiddels heeft men bij ET anderhalf jaar ervaring met het ENiQ-systeem van DOM: diefstal en veiligheid zijn geen thema meer, en ET kan dankzij de flexibiliteit van het systeem vrij gemakkelijk en snel reageren op interne verhuizingen. Autoriseren gebeurt decentraal: “De zelfredzaamheid is groot, we kunnen snel schakelen. Met mechanische sleutels was dat heel veel werk geweest. Met een elektronisch sluitsysteem is het peanuts.”

 

 

ENiQ: toegangscontrole op maat

Met zijn eigen R&D afdeling kon DOM perfect inspelen op de specifieke wensen en eisen van de Universiteit Twente. Op basis van het ENiQ-systeem ontwikkelde DOM een toegangscontrolesysteem op maat voor de UT, gebruikmakend van de bestaande medewerkerskaart als sleutel, volgens het data-on-card principe in een systeem zonder kostbare bekabeling, met decentrale autorisatie door de individuele faculteitsgroepen, binnen een webgebaseerd systeem gekoppeld aan Human Resources.

Aan 489 deuren van de faculteit monteerde DOM ENiQ Guardian beslag en elektronische ENiQ PRO cilinders, als onderdeel van een elektronisch toegangssysteem met negen ENiQ AccessManager ITT kaartlezers in het entreegebied van de faculteit en ENIQ Software voor het decentrale beheer van het systeem.
DOM organiseerde ook de toegang van een aantal bijzondere faciliteiten, zoals de stalling van gasflessen, in een bunkerachtige opslag buiten het gebouw van Engineering Technology. Ook daar, in de buitenlucht, werkt het ENiQ systeem in weer en wind al anderhalf jaar probleemloos .

 

Veilige basis: de medewerkerskaart

Bij de overstap naar een elektronisch toegangsbeheersysteem waren de aanpak van diefstal en het vergroten van het gevoel van veiligheid in de Faculteit ET (Universiteit Twente) de twee belangrijkste triggers. Het systeem moest worden gekoppeld aan de medewerkerskaart.

Dat is de plastic kaart waarmee medewerkers van de UT koffie halen en printjes maken. Het doel was om aan die kaart een nieuwe functie toe te voegen: de sleutel. Het ENiQ-systeem slaat alle gegevens in de kaart op, niet aan de deur. Tyrone Klaver, hoofd BHV-team gebouw De Horst: “Dat is een voordeel, want je leest de kaart in bij een van de negen kaartlezers in de entree van het gebouw. Daar moet je als gebruiker één keer per dag langs. Deze vorm van validatie, waarbij de gebruiker toegangsrechten ophaalt aan de ITT wandterminals, zorgt voor optimale veiligheid; het systeem wordt elke dag ververst.”

 

Flexibel en decentraal

De Faculteit Engineering Technology van de Universiteit Twente wenste een elektronisch toegangsbeheersysteem dat flexibel en decentraal was.

Job Saathof van het Facilitair Bedrijf van de UT: “Autorisaties worden in veel systemen centraal vergeven. Wij wilden dat decentraal organiseren; dat sluit beter aan op het flexibele karakter van de individuele groepen binnen de universiteit, het past beter bij het profiel van onze organisatie. We wilden een grote zelfredzaamheid.” DOM realiseerde deze wens van de UT met een maatwerkoplossing van het ENiQ-systeem. Op de Faculteit Engineering Technology zorgt het secretariaat voor de autorisaties. 

Download Whitepaper Universiteit Twente

Toegepaste DOM producten

Over de Universiteit Twente

Engineering Technology (ET) is een van de vijf faculteiten van de Universiteit Twente. Job Saathof is er Contractmanager Bouw van het Facilitair Bedrijf: “De UT is een echte campus-universiteit, met vijf faculteiten en acht diensten. We hebben het hier over een organisatie met 10.000 studenten en 3.500 medewerkers.”
Bij de faculteit ET kunnen studenten terecht voor drie bacheloropleidingen en vijf masteropleidingen op het gebied van Civiele Techniek, Industrieel Ontwerpen en Werktuigbouwkunde. Bij ET studeren zo'n 1800 bachelor- en masterstudenten. De faculteit heeft 300 medewerkers en 150 promovendi. De UT omschrijft zichzelf als 'technologische hotspot'. Die typering gaat zeker op voor ET. Saathof: “Ter illustratie van de spanwijdte van het onderzoek binnen ET: hier houden studenten zich onder andere bezig met biomechanica en virtual reality, maar ook met tribologie en materialen die kunnen worden toegepast in nanotechnologie. Er wordt bij ET onderzoek gedaan naar een 'superbatterij' voor zonne-energie, naar nieuwe beademingsapparatuur voor zieke kinderen, naar een slimme autofabriek voor gepersonaliseerde auto's, maar ook naar een manier om ondergrondse stedelijke infrastructuur te vangen in een 3D model.”

Meer informatie: www.utwente.nl